Olisi kenties hyödyllistä selvittää vähän tämän meidän projektimme taustoja. Olimme lähes puolentoista vuoden ajan etsineet uutta kotia seuraamaan 97m2 kokoista kaksitasorivarikotiamme, tuloksetta. Löytämissämme taloissa oli aina jotain vikaa; joko sijainti oli väärä tai sitten tarjolla olisi ollut liian vanha, liian ruma, liian pieni tai liian jotain talo. Pitkään mietimme talon rakentamista omalle tontille, kun kaupunki ilmoitti haettavaksi tontteja vuoden 2010 alussa vanhan ala-asteeni lähettyviltä, mutta liian vaikeana projektina se idea taidettiin silloin haudata. Me kun emme osaa rakentaa itse! Koska alkoi vahvasti näyttää siltä, että juuri meille soveltuvaa uudehkoa, siistiä, kivaa taloa kivalta kadulla ei löydy, oli syytä aloittaa taas tontti- ja rakennushaaveilut! Googlailimme vähän ja löysimme useammalta talovalmistajalta ns. avaimet käteen- paketteja, joissa rakennuttaja selviäisi vain maatöiden järjestämisellä sekä tietysti pienoisella ahkeroinnilla raksaa siivotessa ja rojuja sisään kantaessa.

Noin kuukausi sitten huomasimmekin kaupungin sivuilla yhden palautuneen tontin jo lähes valmiiksirakennetulla alueella, kyseessä oli lenkinmuotoisen kadun tasamaatontti. Laitoimme vähän piruuttaen hakemuksen kaupungille ja jo viikossa saimme vahvistuksen, että tontti on varattu meille! Tässä vaiheessa olimme ehtivinä ihmisinä jo lähes valinneet talotoimittajan aikasempien "opintojen" perusteella. Tutkimme tarkkaan eri talotoimittajien tuotteita ja tulimme jo alkuvaiheessa siihen tulokseen, että meille sopii joko Kastellin Economyt tai Designtalojen Piippola tai Hailuoto- mallit. Raha lopuksi ratkaisi, eli päädyimme DT:n Piippolaan. Emme halua panna kaikkea mammonaa taloon, vaan kunhan lapset tästä hieman kasvavat haluamme jatkaa satunnaista matkailuharrastusta sekä muutenkin kuluttaa rahaa suht huoletta. Piippolassa meille on kuitenkin tarpeeksi tilaa (120 m2, 5h). Kastellia emme sitten loppupeleissä vakavasti harkinneetkaan, sillä kävi ilmi, että heillä muutokset joita pohjaan olisimme halunneet tehdä olisivat tulleet joko a) mahdottomiksi tai b) kalliiksi. Designtalojen Piippolaan saimme tehdä ilmaiseksi muutoksen mm. eteisen ja WC/VH paikkoja vaihtamalla niin, että sisääntulon paikka vaihtuu. Meillä on siis DT:n "uusi Piippola", missä keittiö ja olohuone ovat lähes samaa avointa tilaa ja sisääntulo olisi normaalisti talon päädystä.

Viime viikolla saimme kaupungilta suunnittelua varten kartat, mitkä toimitimme DT:lle. Kunhan he saavat talopiirrustukset valmiiksi (n. 2-3 vkoa), pääsemme väsäämään rakennuslupapakettia kasaan. Pieni miinus DT:lle siitä, että myyntiedustaja on välillä ollut (ilmeisen kiireisen työtilanteen takia) melko pihalla ja mm. soitellut meille aivan outoja puheluita, jotka ovatkin sitten selvinneet täysin toiselle ihmiselle tarkoitetuiksi puheluiksi. Mutta mukava mies meillä onneksi on edustajana, että tuollaiset virheet eivät ala (ehkä) liikaa rassaamaan, kunhan vaan kaikki sitten aikanaan sujuu ilman konkreettisia väärinkäsityksiä. Itse olen sitä mieltä, että jokainen miespuolinen myyjä tarvitsisi naispuolisen assistentin...

Nyt odotellessa olemme keskittyneet aikalailla siihen parhaaseen osioon eli sisustamiseen! Suunnittelimme alunperin selviävämme perusmallilla, mutta helpostihan siihen sitten rahaa menee kaikenlaisiin muutoksiin kun innostuu. Ja onhan se järkevää kerralla rakentaa talo, johon on tyytyväinen. Lisärahaa saimme kulumaan mm. parkettiin (ei laminaattia lattiaan!), ylimääräisiin WC-kalusteisiin, murrettuun kattoon sekä korotettuun sisäkattoon. Pienempiä summia meni kaikenlaisiin extroihin, vesipostista ylimääräisiin ikkunoihin ja sen sellaiseen. Täytyypä pyytää edustajaa tuomaan materiaalinäyteloota meille tänne kotiin, niin pääsemme seuraavaksi panemaan rahaa laattoihin ja muuhun hienosäätöön!